Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A bukás - Hitler utolsó napjai

Der Untergang: Hitler und Ende des 3. Reichs

80% / 1 szerkesztő
90% / 1 olvasó
Ősbemutató: 2004. szept. 16. (Németország)
Amerikai premier: 2005. február 25.
Magyarországi premier: 2005. január 20.

Berlin, 1945. április. Egy nép a bukására vár. A főváros utcáin kegyetlen harcok folynak. Adolf Hitler (Bruno Ganz) hűséges tábornokaival és néhány hívével elsáncolta magát a vezetőségi bunkerben. A Birodalom helyzete a Vörös Hadsereg előrenyomulásával egyre reménytelenebbé válik. A folyamatos bombázások állandó rettegésben és életveszélyben tartják a város elkeseredett lakosságát.

Miközben az utcákon kétségbeesett jelenetek játszódnak le, Hitler a Harmadik Birodalom teljes pusztulását a bunker falai között éli át. Jóllehet Berlint már lehetetlen tartani, a Führer mégis tiltakozik a búvóhely elhagyása ellen - Albert Speer építészhez hasonlóan “a színpadon akar lenni, amikor legördül a függöny”. Minthogy szívvel-lélekkel vesztes népe mellett áll, a színről való tragikus lelépését tervezi a mélyen a föld alatt húzódó bunker-rendszerben. Már csak néhány órája maradt, mielőtt közös öngyilkosságuk előtt feleségül veszi Eva Braunt (Juliane Köhler).

A vég elkerülhetetlenül közeleg, Hitler mindent az utolsó részletig kidolgoz: miután ő és szeretője meghalt, holttestüket a birodalmi kancellária udvarában fogják elégetni, nehogy a tetemük ellenséges kézre jusson. Az oroszok feltétel nélküli megadást követelnek, ezért hűséges hívei közül, vezetőjük példáját követve, többen is az önkéntes halált választják a rájuk váró kínkeserves meghurcoltatás helyett.

A magát szintén a bunkerben meghúzó Magda Goebbels (Corinna Harfouch) megmérgezi mind a hat gyermekét, majd férjével, Joseph-fel (Ulrich Matthes) együtt véget vet életének. Röviddel ezután Hitler személyi titkárnőjének, a végsőkig kitartó Traudl Jungénak (Alexandra Maria Lara) és még néhányaknak az utolsó pillanatban sikerül kimenekülnie a bunkerből, és átjutnak az oroszok ostromgyűrűjén.

Ezt a tartalmat mi írtuk, így ebben a formában és magyarul csak nálunk olvashatod!

Szerző: rocco

Rendezte:
Oliver Hirschbiegel

Forgatókönyv:
Bernd Eichinger

Operatőr:
Rainer Klausmann

Vágó:
Hans Funck

Zene:
Stephan Zacharias

Szereplők:
Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes, Thomas Kretschman, Juliane Köhler, Corinna Harfouch, Heino Ferch, Christian Berkel, Matthias Habich, Michael Mendl, André Hennicke, Ulrich Noethen, Justus von Dohnanyi

Műfaj:
dráma

Játékidő:
156 perc

Ország:
Németország, Olaszország, Ausztria

Gyártó:
Constantin Film Produktion, Degeto Film, Rai Cinemafiction

Hazai moziforgalmazó:
Best Hollywood

Kritikánk a filmről

Felhasználó Peto kritikája
2005. január 20.

"Elkészült egy újabb második világháborús Spielberg-opusz. Csakhogy ezt a filmet nem Hollywoodban forgatták és Spielbergnek semmi köze hozzá."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek