Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

A Baader Meinhof csoport

Der Baader Meinhof Komplex

70% / 4 szerkesztő
60% / 1 olvasó
Amerikai premier: 2008. szeptember 26.
Magyarországi premier: 2009. március 12.

Németország, az 1970-es években: gyilkos bombatámadások, terrorizmus. A még mindig törékeny alapokon álló német demokrácia “a belső ellenség” fenyegetésétől retteg.

A “náci-generáció” gyermekei, Andreas Baader (Moritz Bleibtreu), Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) és Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) kemény háborút hirdetnek “a fasizmus új arca” ellen: az amerikai vietnám-politika és a harmadik világ kizsákmányolása ellen. Céljuk, hogy létrehozzanak egy emberibb társadalmat, de egyre jobban radikalizálódnak, míg végül megalakul a Vörös Hadsereg Frakció (Rote-Armee-Fraktion, RAF) - egy terrorista csoport, mely egyre véresebb merényleteket hajt végre, s neves politikai és gazdasági vezetőket gyilkol meg. Egyetlen ember van, aki megpróbálja megérteni tetteiket, ő a német rendőri erők feje, Horst Herold (Bruno Ganz), aki a terroristákra vadászik. De mindvégig tudja, hogy a terroristák akciói csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Uli Edel, az Amerikát is megjárt (A tanú teste) neves német rendező népszerű színészekkel forgatta filmjét. Edel utoljára 1981-ben (Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo) készített hazájában egészestés mozit.

Rendezte:
Uli Edel

Forgatókönyv:
Bernd Eichinger

Operatőr:
Rainer Klausmann

Vágó:
Alexander Berner

Zene:
Peter Hinderthür és Florian Tessloff

Szereplők:
Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Bruno Ganz, Heino Ferch, Niels-Bruno Schmidt

Műfaj:
történelmi, dráma

Játékidő:
150 perc

Ország:
Németország

Hazai moziforgalmazó:
SPI International

Kritikánk a filmről

Felhasználó Czehelszki Levente kritikája
2009. március 13.

"Uli Edel filmje helyesen nem rágja a szánkba, mit is kéne gondolni a látottakról: közveszélyes terroristákat, hazafias németeket, de a balszél radikalizálódását is beleolvashatjuk. A németek tehát újból bevéshetnek maguknak egy piros pontot, mi pedig továbbra is várhatjuk A Kádár – Grósz Komplex című film, várhatóan nem a közeljövőben történő elkészülését."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek