Hamarosan a mozikban!
Filmadatlap

9

9

80% / 2 szerkesztő
60% / 2 olvasó
Ősbemutató: 2009. augusztus 19., Franciarszág
Amerikai premier: 2009. szeptember 9.
Magyarországi premier: 2010. április 22.
Magyarországi DVD premier: 2010. szeptember 2.

A nem túl távoli jövőben a Nagy Gép segítségével a világ robotjai felülkerekedtek az emberiségen, és megtizedelték a humanoidokat. Miközben világunk darabokra hullott, misszió indult a civilizáció megmentéséért - egy kis csoportnyi rongybabaszerű teremtmény, akikbe az emberiség utolsó napjaiban egy tudós szikrányi életet lehelt.

Ők túlélték az apokalipszist. A kis törzs tagjai csak számokon szólítják egymást: az 1-es egy háborús veterán, a 2-es egy feltaláló, a 3-as és a 4-es a gesztusnyelven kommunikáló iskolás ikerpár, az 5-ös mérnök, a 6-os művész, a 7-es bátor harcos, a 8-as izomagy, a 9-es pedig vezetői képességgel megáldott lény, aki tudja, egyesíteni kell erőiket, ha fel akarják venni a harcot a legkegyetlenebb gépiesített fenevaddal.

9 meggyőzi a csoportot, hogy a rejtőzködés nem vezet célra. Túlélésük érdekében támadásba kell lendülniük, és meg kell tudniuk, hogy miért akarják elpusztítani őket a gépek. Amikor rádöbbennek a titkok nyitjára, világossá válik számukra, hogy a civilizáció jövője tőlük függ.

Shane Acker 2005-ben már készített egy azonos című 11 perces animációs rövidfilmet, amelyben egy rongybaba szembeszáll egy szörnyeteggel, amely ellopta az emberek lelkét. A 2009-ben alkotott egészestés 9 ennek a témának az újbóli, összetettebb megvalósítása.

Rendezte:
Shane Acker

Forgatókönyv:
Pamela Pettler

Vágó:
Nick Kenway

Zene:
Deborah Lurie

Eredeti hangok:
Elijah Wood, Jennifer Connelly, Crispin Glover, Martin Landau, Christopher Plummer, John C. Reilly

Műfaj:
animációs, sci-fi, fantasy

Játékidő:
79 perc

Ország:
USA

Gyártó:
Focus Features

Hazai moziforgalmazó:
Budapest Film

Kritikánk a filmről

Felhasználó Szilvási Krisztián kritikája
2010. április 16.

"a 9 gyermekszemeket eltakarni hivatott, felnőtt-tekinteteket felnyitni szándékozó rém-látomás a trendnek megfelelő történetmesélés analógiája mentén, lenyűgöző, képzeletet kitáró, kiszélesítő filmzenével és látvánnyal, amely magas fokú precizitással épül be a történet textúrájába."
bővebben

Legfrissebb filmadatlapjaink
Heti mozipremierek